Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

NO PODEM QUEDAR-NOS ENRERE

La celebració del Dia internacional de la Dona no només ha de servir a les dones per recordar i reivindicar la lluita per la igualtat, sinó que ha de ser, sense dubte, l’espira perquè l’home faci seva aquesta lluita. La lluita per la igualtat ha de correspondre també a l’home, el qual ha de responsabilitzar-se d’aquesta lluita i definir un nou espai on desenvolupar una/es nova/es masculinitat/s i superar així els rols que el patriarcat del segle XXI estableix que ha d’interpretar: protector, fort, exitós, etc.

No hi ha dubte que som plurals, diversos, també pel que fa a la masculinitat, i que en aquest procés de canvi l’home ha de poder desenvolupar unes vertaderes masculinitats igualitàries. La pregunta, la qüestió, és si podem aspirar a unes masculinitats positives i plurals, coeducatives, emocionals, cuidadores i conciliadores. És possible un espai que l’home, per fi, pugui compartir d’igual a igual amb la dona? Construïm, idò, una masculinitat igualitària.

Aquest és un treball personal, col·lectiu, però també comunitari, ja que esdevé una tasca política quan afecta l’estructura de la societat i implica les administracions públiques. Per tant, les polítiques d’igualtat no només han d’incidir en la dona, sinó també en l’home. És per això que cal fer una passa més i incorporar l’home en la lluita per la igualtat. Dones i homes han de reivindicar així els mateixos drets, deures, llibertats, corresponsabilitats, cures... La meitat de tot per a cadascú, diuen, i tenen tota la raó: la meitat del poder, del temps, els doblers, la paraula, el coneixement i també el reconeixement.

En definitiva, és allò que hem repetit tantes vegades. S’ha fet molta feina per la igualtat en aquest sentit i encara en queda molta per fer. S’han fet passes endavant, però també s’ha retrocedit. La (mal) anomenada crisi ha suposat, en general, un retrocés en drets socials, especialment per a la dona. La crisi té rostre de dona. I per això en la reivindicació de vells i nous drets, l’home s’hi ha de sumar de manera ferma i decidida. No es pot quedar enrere.

Gabriel Pons, regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Maó