Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Imatge
21/08/2017
Els projectes contemplen la construcció del clavegueram a Sa Mesquida, Es Murtar, Sant Antoni, Cala Llonga, Binixíquer i Canutells.

 

L'Ajuntament presenta els projectes per dur la xarxa de sanejament a tots els nuclis residencials de Maó

Els projectes contemplen la construcció del clavegueram a Sa Mesquida, Es Murtar, Sant Antoni, Cala Llonga, Binixíquer i Canutells.

Amb la presentació dels projectes, el consistori compleix amb el termini d'un any, establert pel Govern Balear, per a la presentació dels projectes que han de permetre dotar de xarxa de clavegueram tots els nuclis urbans de les Illes Balears.

Maó, 21 d’agost de 2017

Aquest matí, s’han presentat els projectes per dotar de xarxa de sanejament els nuclis residencials de Sa Mesquida, Es Murtar, Sant Antoni, Cala Llonga, Binixíquer i Canutells, que actualment no disposen d’aquest servei.

La roda de premsa de presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa Conxa Juanola, del primer tinent d’Alcaldia, Héctor Pons, i de la tinenta d’Alcaldia d’Urbanisme, Dolores Antonio.

Els projectes contemplen solucions específiques per a cada nucli, i es divideixen en dues fases, una primera per recollir totes les aigües negres i una segona per canalitzar-les cap a una depuradora. Els nuclis de Llucmaçanes i Binidalí no s’han inclòs en aquests projectes, ja que ja compten amb projectes en marxa.

Amb la presentació d’aquests projectes, l’Ajuntament compleix amb el termini establert pel Govern de les Illes Balears, que a partir d’avui només permet donar llicències per edificar en aquells nuclis sense clavegueram que disposin de projectes redactats per resoldre aquesta situació.

Problemàtica mediambiental i prioritat de l’equip de govern

Conxa Juanola ha assenyalat que “aquests projectes s’emmarquen en la problemàtica de l’aigua”, i ha explicat que “un dels motius de la falta de qualitat de l’aigua dels nostres aqüífers és la contaminació derivada de la falta de sanejament a moltes zones urbanes”.

Juanola també ha recordat que “quan es va obrir, l’any passat, el debat de la moratòria del clavegueram, que permet que a Balears hi hagi zones que no tenen aquesta xarxa de sanejament, nosaltres, com a equip de govern, vam insistir moltíssim que fos una moratòria condicionada a anar posant les bases per resoldre aquesta problemàtica”.

Finalment, l’alcaldessa ha recalcat que “el fet de tenir tots els projectes redactats és històric, i a partir d’ara s’obre el repte d’anar tramitant i obtenint tots els permisos corresponents, i després abordar el tema d’obtenir els recursos necessaris per dur a terme les obres”.

Per la seva banda, Héctor Pons, ha volgut subratllar que “avui es demostra que l’Ajuntament de Maó, tant la institució, amb tots els seus treballadors, com l’equip de govern, tenen la capacitat d’assumir reptes importants, i que els assumim i els tirem endavant fins a assolir-los amb coherència, perquè hi ha una prioritat medi ambiental”.

Des de la Regidoria d’Urbanisme, Dolores Antonio ha assenyalat que “com a equip de govern vam assumir el repte que ens plantejava la moratòria de la llei de sòl pel que fa als nuclis urbans que no tenien sanejament, i que ens marcava un termini inicial d’un any per tenir redactats tots els projectes”, i ha afegit que “hem complert i estem molt satisfets d’haver pogut arribar, perquè ha representat un volum de feina considerable, però era una de les nostres prioritats”.

Terminis i pressupost

Dolores Antonio també ha explicat que, a partir d’ara, i una vegada obtingut el vistiplau del Govern Balear, l’objectiu de l’equip de govern és adjudicar, executar i finalitzar els projectes en el termini màxim de sis anys, tal com marca la llei.

El pressupost total dels projectes és d'11.536.722,28 euros, que es desglossen de la següent manera:

Cala Llonga

Tram urbà: 3.964.122,27 €
Tram rústic: 254.012,99 €
Total: 4.218.135,26 €

Sant Antoni

Tram urbà: 1.391.339,12 €
Total: 1.391.339,12 €

Sa Mesquida/Es Murtar

Tram urbà: 951.416,05 €
Tram rústic: 708.322,12 €
Total: 1.659.738,17 €

Binixíquer

Tram urbà: 1.645.405,44 €
Tram rústic: 879.198,27 €
Total: 2.524.603,71 €

Canutells

Tram urbà: 1.040.698,87 €
Tram rústic: 702.207,15 €
Total: 1.742.906,02 €


Imatge