Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

L'IB-Salut treu a licitació les obres del Verge del Toro

L'edifici donarà resposta a les necessitats assistencials dels pacients amb malalties cròniques i dels seus cuidadors, i recuperarà un espai emblemàtic de Maó.

Maó, 6 de setembre de 2018

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha tret a licitació, per un pressupost de 2,7 milions d'euros, el contracte d'obra per a la consolidació i manteniment de l'antic hospital Verge del Toro de Maó.

En la presentació del pla d'usos del futur Hospital Verge del Toro, Conxa Juanola va expressar, el passat mes de juny, la satisfacció de l'Ajuntament per poder donar resposta a un compromís electoral, que volia atendre "una demanda històrica" de l'illa de Menorca. Juanola també va recordar que "teníem un edifici en desús, tancat des de feia deu anys, i teníem propostes de retornar-lo, i hi havia el perill de privatitzar-lo".

Pla de recuperació del Verge del Toro

El pla de recuperació previst per a l’Hospital Verge del Toro compta amb un pressupost total estimat de 9,4 milions d'euros i es desenvoluparà en dues fases.

La primera fase, amb una inversió de 2,7 milions d’euros, consisteix en la rehabilitació de la façana, la coberta i l’estructura de l’edifici. Està previst que les obres d’aquesta primera fase s’iniciïn durant el primer trimestre de l’any 2019.

Cal recordar que el projecte arquitectònic de la reforma estructural de l’edifici es va adjudicar el passat mes de març a l’arquitecte Joan Enric Vilardell per un import de 95.500 euros.

La segona fase consistirà en la rehabilitació i adaptació interior de l’edifici segons les necessitats recollides en el pla d’usos. Aquesta fase compta amb un pressupost estimat de 6,7 milions d'euros i té un termini d’execució previst de 24 mesos.

Pla d’usos

El pla d’usos del Verge del Toro està pensat per donar resposta a les necessitats presents i futures a fi d’atendre els pacients crònics i pacients amb tendència a descompensar-se i a perdre capacitat funcional en l’avanç de la malaltia, cosa que els genera discapacitat i pèrdua d’autonomia.

Aquest pla preveu una superfície útil de 5.101 m2 i una àrea d’hospitalització amb 60 habitacions (38 individuals i 28 dobles) distribuïdes en quatre plantes, que suposaran entre 60 i 90 llits per a convalescència, cures pal·liatives i cures especials de llarga estada.

Comptarà, a més, amb una àrea ambulatòria (amb un hospital de dia, consultes externes i una unitat d’estimulació cognitiva) i una àrea de suport clínic.

Serveis de l’àrea d’hospitalització:

- Convalescència: pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d'aguts per descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitja estada.

- PCA: pacients amb malaltia crònica avançada (diagnosticats i avaluats no tributaris d'exploracions ni tractaments agressius o invasius) que necessiten ingrés directe des del seu domicili en un centre de mitja estada per descompensació d'alguna de les seves malalties cròniques.

-Cures pal·liatives: pacients amb malaltia crònica i/o oncològica, que, atesa l’alta complexitat pal·liativa, requereix ingrés per control de símptomes en una unitat específica de cures pal·liatives.

-Cures especials (llarga estada): pacients generalment amb malalties cròniques i alta dependència que requereixen ingrés per cures complexes continuades que no poden ser proporcionades en el domicili.

Serveis de l’àrea ambulatòria:

-Consultes externes: espai per valoració integral, tractament i cures.

-Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora que es puguin beneficiar d'atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l'objectiu d'aconseguir el major grau d'autonomia en totes les dimensions.

-Hospital de Dia: Pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.

Àrea de suport clínic:

-Hi haurà un espai de radiologia (convencional i ecografia clínica), farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i laboratori (extracció).

També hi haurà altres àrees destinades a la gestió de pacients (vestíbul, admissions, arxiu, tanatori), una àrea social (menjadors, vestuaris, sala multiconfessional), una àrea logística i serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment, etc.).Imatge