Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

14/03/2019
L'objectiu de la iniciativa és fomentar l'ús social de la llengua catalana i crear nous espais d’integració i interrelació.
 

L'Ajuntament posa en marxa un programa de voluntariat lingüístic

L'objectiu de la iniciativa és fomentar l'ús social de la llengua catalana i crear nous espais d’integració i interrelació.

Maó, 14 de març de 2019

Aquest matí, el regidor de Política Lingüística, Biel Pons, ha presentat el nou programa de voluntariat lingüístic, que l’Ajuntament ha posat en marxa amb l'objectiu de fomentar l'ús social de la llengua catalana entre les persones que no la parlen habitualment, a partir de la creació de parelles lingüístiques.

Biel Pons ha recordat que "l’Ajuntament impulsa diversos projectes de voluntariat, amb l’objectiu de donar resposta a les demandes i mancances socials", i ha explicat que "el programa de voluntariat lingüístic és un recurs molt sol·licitat per les persones interessades a parlar la llengua catalana de manera fluida i segura".

Pons també ha subratllat que “el que proposam no són classes de reforç ni de repàs, sinó que són trobades per fer conversa”, i ha assenyalat que “la idea és augmentar l’ús social de la llengua, i fer-la una llengua útil i comuna a tothom, i que tothom se senti còmode quan la ralla o quan la sent”.

Finalment, el regidor ha assegurat que aquest projecte “intenta rompre barreres i ajuntar gent molt diferent”, i ha afegit que “sempre rallam de models de ciutat, i els models de ciutat no només són fer carrers i edificis, també és construir societat i crear xarxes de persones”.

Objectius del programa

- Augmentar l’ús social de la nostra llengua.

- Crear un marc d'interrelació en el qual les persones no catalanoparlants puguin practicar la llengua i adquirir seguretat mentre milloren la seva expressió oral.

- Contribuir a fer que les persones catalanoparlants s’avesin a parlar en català a altres persones que normalment no el parlen.

- Fomentar la convivència i l’intercanvi entre les diferents cultures.

Parelles lingüístiques

L’activitat central del programa consisteix a formar parelles lingüístiques, mitjançant les quals es posen en contacte persones catalanoparlants amb altres que estan aprenent la llengua i la volen practicar. No es tracta d’un curs de català, ja que no hi ha voluntat acadèmica.

Les trobades entre el voluntari i l'aprenent han de constituir una estona divertida, durant la qual les parelles parlaran en català sobre diferents temes de lliure elecció i, a la vegada, s’acostumaran progressivament a fer servir la llengua amb la màxima naturalitat.

Amb la participació en el programa, les dues persones adquireixen el compromís de trobar-se un mínim de deu sessions, d’una hora de durada, i de parlar de manera relaxada i tranquil·la sobre temes diversos.

Inscripcions

Es poden inscriure al programa totes les persones que vulguin practicar el català i que ja en tenguin uns coneixements mínims, així com aquelles persones catalanoparlants que volen contribuir a fer que les persones nouvingudes puguin adoptar la nostra llengua i fer-la seva.

Les persones interessades hauran d’emplenar un formulari d’inscripció amb les dades personals, la disponibilitat horària i els seus interessos, de manera que en funció de la mútua disponibilitat i les preferències es pugui formar la parella.

A partir de la presentació, la mateixa parella lingüística decidirà quan i on es troba, i en tot moment podran contactar amb l’Ajuntament, que s'encarregarà de gestionar el programa i de fer-ne el seguiment. Finalment, es durà a terme una darrera trobada conjunta, que permetrà avaluar el funcionament de l’activitat.

Més informació a:

Àrea de Serveis Socials i Àmbit Socioeducatiu
Cós de gràcia, 28
voluntariatlinguistic@ajmao.org
Tel. 971356700