Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Imatge
03/04/2019
S’ha fet una tirada de 500 exemplars, que es distribuiran gratuïtament als centres educatius i en diferents punts de la ciutat, i també es podrà descarregar en format digital des del web de l’Ajuntament.
 

L’Ajuntament edita un llibret de caràcter divulgatiu per donar a conèixer la figura de Margarita Comas

S’ha fet una tirada de 500 exemplars, que es distribuiran gratuïtament als centres educatius i en diferents punts de la ciutat, i també es podrà descarregar en format digital des del web de l’Ajuntament.

Maó, 3 d’abril de 2019

Aquest matí, la Sala d’Actes de l’Ajuntament ha acollit la presentació del llibret que ha editat la Regidoria d’Igualtat amb l’objectiu de posar a l’abast de tota la ciutadania la figura de Margarita Comas.

La presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa Conxa Juanola, del regidor d’Igualtat, Biel Pons, i de la il·lustradora del llibret, Marina Pons Wolff.

La publicació ha estat dissenyada per l’empresa Island Mood, i se n’ha fet una tirada de 500 exemplars, que es distribuiran gratuïtament als centres educatius i en diferents punts de la ciutat, i també romandrà disponible en format digital al web de l’Ajuntament.

Visibilitzar la figura de Margarita Comas

Conxa Juanola ha recordat que el nomenament, l’any passat, de Margarita Comas com a Filla Il·lustre de la Ciutat de Maó va respondre al fet que “en la Sala de Plens de l’Ajuntament, on hi ha els fills il·lustres, faltaven moltes dones que havien fet una tasca molt important, i que estaven invisibilitzades”.

L’alcaldessa també ha afirmat que “només el 7% dels personatges que surten en els llibres de text són dones, quan hi ha moltíssimes dones que han fet molta feina en tots els camps”, i ha afegit que “aquest tant per cent tan petit fa que els joves no tenguin referents femenins i tenguin sempre la mirada posada en la representació masculina de la nostra societat, i aquest llibret respon una mica a tota aquesta reflexió”. És per això, ha conclòs, que “nosaltres consideram que és just posar a l’abast de la gent la història de Margarita Comas”.

Una obra oblidada però cabdal en l’educació a Espanya

Per la seva banda, Biel Pons ha explicat que “després de nomenar Margarita Comas com a Filla Il·lustre de Maó vam pensar que hi havia el perill que caigués en l’oblit, i com que era un personatge molt potent ens vam plantejar transformar tota la informació que havíem recollit en un format molt a l’abast de la gent, tant dels estudiants com dels adults”.

Pons també ha assenyalat que “la figura de Margarita Comas és una figura oblidada, però que va ser cabdal en l’educació a Espanya”, i ha explicat que, entre altres coses, va ser la introductora de la biologia moderna al país i de les primeres persones a parlar de coeducació, de treball per projectes o d’educació sexual.

A més, Pons ha destacat que “també va patir l’exili, i a l’exili va ajudar als fillets refugiats a poder fugir de la guerra”, i ha assegurat que “és una figura molt completa i si fos anglesa o francesa ja n'haurien fet una pel·lícula”.

Finalment, Marina Pons ha explicat que “quan em van presentar el projecte, tot d’una em va motivar moltíssim, i ha estat molt xulo poder endinsar-me en la seva vida cercant els millors moments per il·lustrar-los", i ha posat en valor “tot el que va aconseguir en aquella època essent una dona”.

Trobareu el llibret en format pdf per descarregar al final d'aquesta pàgina.Imatge