Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

L’Ajuntament publica les bases per a la concessió d’ajudes a la instal·lació de filtres verds per als habitatges aïllats sense connexió al clavegueram

• Els filtres verds són sistemes autònoms de depuració d'aigües residuals que estan homologats i que van dirigits a zones aïllades sense xarxa de sanejament.

• El consistori aposta per una alternativa viable, econòmica, eficient i ecològica, que permet la correcta gestió de les aigües residuals domèstiques i, a més, permet la reutilització d’aquesta per al rec de jardins o la neteja.

Maó, 14 de maig de 2020. L’Ajuntament de Maó ha publicat les bases per a la concessió d’ajudes a la implantació d’instal·lacions de sistemes de depuració ecològics i descentralitzats d’aigües residuals domèstiques (filtres verds), per als habitatges aïllats, sense connexió a la xarxa de clavegueram de Maó. Aquestes ajudes compten amb una inversió de 50.000 euros.

Els filtres verds són sistemes autònoms de depuració d'aigües residuals que estan homologats per la llei i que van dirigits a zones a les quals no arriba la xarxa de sanejament. Es tracta d’un circuit creat a base de plantes que depuren l'aigua residual, cosa que permet aprofitar l'aigua resultant per regar.

Aquest Ajuntament considera una prioritat promoure la bona gestió de les aigües residuals dels habitatges aïllats, ja que aquest és un dels focus de contaminació dels pous de subministrament i, en general, de l’aqüífer, que més afecta la nostra ciutat.

Per això, el consistori aposta per una alternativa viable, econòmica, eficient i ecològica, que permet la correcta gestió de les aigües residuals domèstiques i, a més, permet la reutilització d’aquesta per al rec de jardins o la neteja.

Concretament, els filtres verds són un sistema de depuració d’aigües ja implantat amb èxit a diversos indrets de l’illa, consistents en un enjardinament amb plantes aquàtiques especialment seleccionades, sobre un llit de grava, on l’aigua residual —previ emmagatzematge i decantació— va circulant lentament, de manera que plantes i bacteris van fixant els elements i descontaminant l’aigua. L’aigua resultant es pot reutilitzar o infiltrar al terreny.

El termini de presentació de sol·licituds és de 60 dies naturals, des de la publicació del BOIB d’aquest dijous, 14 de maig de 2020. Les persones interessades poden trobar les bases d’aquestes ajudes a continuació.