Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

Cap a una mobilitat sostenible: recàrrega gratuïta i reducció del 75% de l’IVTM per a vehicles de zero emissions

L`Ajuntament de Maó ha implantat una sèrie de mesures que van orientades a la promoció de la mobilitat elèctrica, i que ens han de portar cap a una mobilitat més sostenible.

Entre aquestes mesures, destaquen els tres nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, que ja estan en ple funcionament. Aquestes estacions de recàrrega s'han posat a l’aparcament del Poliesportiu Municipal, al Passeig Marítim i al carrer Sàhara, i el seu cost ha estat subvencionat en un 90% amb fons europeus FEDER. En total, Maó ja compta amb quatre punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

Per altra banda, s’han posat en marxa altres mesures, com una reducció del 75% de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per als vehicles de zero emissions, o facilitar als propietaris dels vehicles elèctrics la targeta MELIB, o equivalent, que es pot utilitzar a Maó i també a tots els punts de recàrrega de les Illes Balears, i que permet carregar els vehicles de forma gratuïta durant dos anys.

A més, s’estan estudiant altres mesures per a aquest tipus de vehicles, com la bonificació de l'aparcament o la circulació per zones restringides.

Aquestes actuacions tenen lloc en el marc de la col·laboració entre l'Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Balear, i tenen l’objectiu de fomentar la implantació de la mobilitat elèctrica a les illes Balears, estretament lligada a un canvi de model energètic i a l’ús d’energies renovables.

Els acords de la COP21, signats el setembre del 2015 a París, ens obliguen a disminuir dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle a partir del 2025, fins a arribar, l’any 2050, a uns nivells equivalents al 60% dels que teníem l’any 1990.

L’any 2014, al municipi de Maó vam emetre un total de 205.267 tones de CO2, un 24% de les quals (49.721 tones) corresponen a la combustió de vehicles per al transport terrestre. A més dels gasos d’efecte hivernacle, el trànsit rodat és la principal font d’emissió de partícules contaminants, com el diòxid de nitrogen.

Per tant, les actuacions encaminades a discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, juntament amb altres mesures que s’activaran pròximament, com l’ampliació de la xarxa de carril bici, el disseny de circuits per als vianants o el foment del transport públic, són un instrument eficaç al servei de les polítiques municipals que persegueixen la millora de la qualitat de l’aire i del medi ambient.

Isabel López
Regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Maó