Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Quan la festa no perd la seva gràciaMaó, 29 de setembre de 2017

Quan la festa no perd la seva gràcia

Maó, 29 de setembre de 2017

Un any més —i ja en van 127— Maó s’ha transformat de cap a peus per viure les festes. De la normalitat a la disbauxa. I, també, a l’excepció, als permisos, al parèntesi que suposen per a tothom els dies 7 i 8 de setembre. I ara, tornada a la calma i a les rutines, a la normalitat.

L’organització de les festes de Gràcia suposa un cúmul de gestions i feines que surten a la llum per la implicació de molta gent. En primer lloc, del mateix personal de l’Ajuntament, sempre compromès, que coneix cada detall del funcionament. Les persones que formen part de les àrees de Cultura i Alcaldia són la garantia que les coses sortiran bé. L’experiència és un grau —ja ho diu la saviesa popular—, i, en el cas que indicam, el grau ja és bastant alt. En aquest sentit, un agraïment especial a Lali Olives Casteyó, treballadora que, després de 45 anys de feina dalt la Sala, ha viscut enguany les seves darreres festes com a responsable d’Alcaldia i mestressa del protocol institucional.

I, en segon lloc, per la implicació de tota aquella gent de Maó que sempre, cada any, es mostra disposada, atenta i implicada en tot que allò que representa la festa. Persones que tenen la capacitat de fer moure les entitats de les quals formen part i que participen activament en l’organització dels actes socials, culturals i esportius que conformen l’atraient programa festiu. Des d’aquí, per tant, el nostre reconeixement sincer i els ànims perquè continuïn aquesta tasca imprescindible de dinamització ciutadana.

Tota aquesta feina de coordinació i organització dels dos col·lectius citats —Administració i entitats— es complementa a la perfecció amb l’ajuda inestimable d’un munt de persones que, a títol individual, també ens aporten el seu esforç. I, finalment, es trasllada al carrer. I es materialitza en forma de festa.

Però val a dir que res de tot l’anterior no es faria efectiu si no fos per l’actuació metòdica i conjuntada dels diferents equips de la Brigada Municipal, que cada any posen a prova —i, fins i tot, la superen— la seva capacitat de treball i coordinació. També l’àrea de Medi Ambient hi juga un paper important, tot coordinant la preparació prèvia i la posterior neteja de la ciutat. Gràcies, per la vostra feina ben feta!

Les festes d’enguany també suposaven un gran repte en molts altres aspectes; i, específicament, per dues qüestions: d’una banda, la desafortunada situació viscuda l’any passat, que va comportar les oportunes reflexions i els canvis subsegüents, destinats a assolir un bon desenvolupament de la Colcada; de l’altra, les qüestions de seguretat que se’n van derivar, que es van afegir a mesures sobrevingudes, adoptades amb motiu dels desgraciats atemptats de Barcelona.

I, en aquest sentit, voldria destacar, en primer lloc, la feina feta a l’uníson amb la Junta de Caixers, òrgan que ha pres decisions valentes —d’acord amb la important responsabilitat que li correspon—, clarament dirigides a protegir la festa i a conservar-la, i a evitar que la manca de control en qualque apartat concret de l’engranatge festiu l’arribi a desvirtuar.

I, en segon lloc, la feina i l’esforç de la Policia Local, que cada any, i amb un exemplar esperit de superació, treballa perquè cada aspecte de la festa millori respecte a l’any anterior. Vull tenir un reconeixement especial, també, a la tasca i implicació de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Maó, així com el suport rebut per part de les agrupacions d’Alcúdia i Binissalem, que enguany han participat a les nostres festes. La seva col·laboració, juntament amb l’atenció i professionalitat de la Creu Roja, arrodoneix aquest dispositiu d’intervenció, complex però efectiu, que permet que el conjunt de la població i la gent que ens visita durant els dies grans tenguin garantida la màxima seguretat possible.

Crec que la felicitació d’enguany havia de ser especial, com també ho han estat les festes. Perquè entenem que la implicació gairebé absoluta de tots els actors ciutadans —persones, entitats i institucions—, així com la seva responsabilitat màxima, han fet que haguem superat totes les expectatives inicials.

Tot ha sortit molt bé, i és gràcies a tota aquesta gent, digna de la nostra admiració sincera: participants de la Colcada, colles geganteres, grups d’amigues i amics, veïns i veïnes, entitats... Poble!

Moltes gràcies a tothom per fer-ho possible.

Héctor Pons, primer tinent d’Alcaldia de Cultura, Festes i Port de l’Ajuntament de Maó