Buscar
     
 
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
17/02/2017
A través de la pàgines del Diari Menorca de dissabte passat, vam conèixer la mort de l'escultor i artista Nag Arnoldi...
 

NAG ARNOLDI I MAÓ

Maó, 17 de febrer de 2017

A través de la pàgines del Diari Menorca de dissabte passat, vam conèixer la mort de l'escultor i artista Nag Arnoldi. La luctuosa notícia em va fer pensar que, només tres o quatre any enrere, Nag Arnoldi era un gran desconegut per a la majoria de menorquins, malgrat que l'artista suís feia més de vint anys que venia a Menorca, on tenia una casa i passava llargues temporades.

Nag Arnoldi era una d'aquestes persones famoses, com altres n'hi ha —l'escriptor Cees Nooteboom, per exemple, que viu discretament a Sant Lluís quasi la meitat de l'any—, que precisament cerquen a la nostra illa la tranquil·litat i l'anonimat que els permet viure durant uns mesos allunyats de la voràgine de la rutina diària, mentre que la resta de l'any habiten més enllà dels seus refugis menorquins.

Artista de reconeguda fama internacional, Nag Arnoldi va voler deixar una mostra de la seva obra escultòrica com a record dels anys viscuts a Menorca i com a mostra d'agraïment cap a una terra que l'havia acollit durant tants anys i que, fins i tot, li havia proporcionat inspiració per dur a terme la seva obra.

Va ser l'any 2015 quan l'artista va oferir la possibilitat de fer donació d'una escultura per ornamentar qualcuna de les places públiques de la ciutat de Maó; i, d'aquesta forma, poder deixar aquest record perenne a l'illa. L'equip de govern municipal, tot d'una, va fer seu l'oferiment de l'escultor i va brindar totes les facilitats possibles perquè la donació fos una realitat.

De tal manera que, durant la primavera del 2015, va arribar a Maó l'obra Tre cavalli, que, de forma provisional —ja que la seva ubicació definitiva estava pendent de decidir— es va col·locar a la plaça Constitució.

Així mateix, i per donar a conèixer millor la figura de l'artista suís, es va muntar una petita mostra-exposició al vestíbul de l'Ajuntament, possible gràcies a l'aportació de diverses obres —escultures, gravats, llibres— facilitades per persones particulars, amigues de l'escultor.

Mentre esperava que Nag Arnoldi arribés a l'illa —per acabar de definir conjuntament la radicació final de l'escultura—, l'Ajuntament va organitzar una votació popular, procediment que va permetre que totes les persones que entraven a veure l'exposició poguessin deixar constància de la seva opinió sobre la ubicació més adient per a l'escultura.

Finalment, quan va arribar l'escultor —el mes de juny—, i malgrat que prèviament s'havien comentat altres alternatives, es va decidir la ubicació definitiva de Tre cavalli a la plaça del Carme, si bé el conjunt escultòric no quedava centrat, sinó a un costat, perquè l'escenografia de la plaça ho requeria així.

La veritat és que el resultat resulta admirable: escultura, plaça i enfront de l'església del Carme semblen un conjunt pensat alhora. L'enfront inacabat de l'església —massís i estàtic— és el contrapunt perfecte a l'escultura Tre cavalli, els tres cavalls de la qual, en un moviment quasi desbocat, semblen a punt de botar de la plataforma on es troben situats.

L'escultura —totalment integrada a la xarxa urbana— dignifica l'entorn i fa més bella la plaça. Crec que tenir aquesta escultura d'un artista de fama internacional ha de ser motiu d'orgull per a la ciutat de Maó; i, a més, hem d'alabar que fos fruit de la seva gran generositat, en agraïment a una terra que va significar molt en la seva vida.

Gràcies, Nag Arnoldi, per tanta bellesa!

El seu record quedarà lligat per sempre a la ciutat de Maó. Descansi en pau.

María Ángeles Hernández Gómez
Cronista-arxiveraImatge 

Tornar