Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
11/12/2017
La nova unitat compta amb tecnologia d'última generació i un equip especialitzat format per sis professionals.
 

El Servei de Radioteràpia Oncològica de l'Hospital Mateu Orfila comença a funcionar i evitarà el 20 per cent dels desplaçaments anuals de pacients de Menorca

La nova unitat compta amb tecnologia d'última generació i un equip especialitzat format per sis professionals.

Maó, 11 de desembre de 2017

Avui dilluns, entrarà en funcionament el nou Servei de Radioteràpia Oncològica a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca. Es tracta d’una important fita per a la sanitat pública de Menorca, atès que, amb la posada en marxa d’aquest servei, s’evitaran devers 1.200 trasllats del centenar de pacients que fins ara havien de desplaçar-se a Mallorca per rebre tractament, d’un o dos mesos de durada, en sessions de deu minuts diaris. Això significa que s'evitaran el 20 per cent del total de desplaçaments de pacients de Menorca a Mallorca i a la península.

L’obertura de la nova unitat, per tant, tendrà un impacte molt beneficiós en la qualitat de vida tant dels mateixos pacients com també dels seus familiars. Cal recordar, a més, que els tractaments relacionats amb les malalties oncològiques suposen un dels motius principals de desplaçament de pacients de Menorca a l’Hospital Universitari Son Espases.

El passat dissabte, l’alcaldessa Conxa Juanola i el primer tinent d’Alcaldia, Héctor Pons, van assistir a la presentació de les noves instal·lacions, en un acte que va comptar amb la presència de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, del gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez, de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, del president de Red Asistencial Juaneda, el Dr. Juan Alguersuari Bes, i del gerent de Juaneda Menorca, José Luis Bosch, entre altres assistents.

Tecnologia d’última generació

El nou servei està dotat amb tecnologia d’última generació i amb un equip especialitzat format per sis professionals. Ocupa una superfície de 482 m2 distribuïts en dues sales d’espera per als pacients; dues consultes; dos despatxos de física; una sala per al TAC Siemens Somaton; un control d’operadores; un búnquer per a l’accelerador lineal d’electrons Varian Clinac iX; i un magatzem, a més de les zones per al personal.

L’equip del nou servei de radioteràpia oncològica està format per:

- Una metgessa especialista en radioteràpia oncològica
- Una física especialista en radiofísica hospitalària
- Dos tècnics de radioteràpia
- Un tècnic de radioteràpia i radiodiagnòstic
- Una infermera

Tots ells comptaran amb el suport i l’experiència dels serveis de radioteràpia de l’Hospital Juaneda Miramar i de l’Hospital Can Misses.

L’obra civil del nou servei de radioteràpia a l’Hospital Mateu Orfila es va adjudicar a l’empresa M Polo per un pressupost de quasi un milió d’euros, mentre que el servei de radioteràpia es va adjudicar, conjuntament amb Eivissa, a Servicios de Radioterapia y Ocología SLU (grup Policlínica Miramar) i Servicios Integrales de Sanidad SL (grup Juaneda).

Les obres es van iniciar el 14 de setembre de l’any passat, amb un calendari d’execució de vuit mesos per a l’obra civil i de sis mesos per a la posada en marxa posterior del servei. S’han complert, per tant, els terminis fixats inicialment.

La nova unitat rebrà els primers usuaris avui dilluns, i es preveu que, en el primer any de posada en marxa, pugui atendre al voltant de 120 pacients per a tot tipus de tractaments oncològics, excepte pacients pediàtrics; TBI (irradiació corporal total) i braquiteràpia (un tractament específic per al càncer de pròstata). En aquests casos puntuals, els pacients es derivaran a l’hospital de referència a Mallorca.

Els pacients seran atesos a la consulta de la metgessa de radioteràpia oncològica i, posteriorment, se sotmetran a un TAC amb l’objectiu de poder delimitar la zona a tractar a fi de planificar la radioteràpia de manera que afecti el més mínim possible els teixits i òrgans sans que envolten el tumor. A partir d’aquí, el pacient iniciarà el tractament de radioteràpia, que, en la majoria dels casos, té una durada d’entre 4 i 8 setmanes quan té finalitats curatives i que és d’entre 1 i 10 sessions en els casos de tractaments pal·liatius. S’administren diàriament, de dilluns a divendres, i les sessions duren 10 minuts.


Imatge 

 

Tornar