Gastronomia i compres

 

gin
GIN XORIGUER
El Gin Xoriguer és una ginebra elaborada a Maó des del segle XVIII. Els mariners i soldats anglesos que passaven per Menorca, durant la sobirania britànica al llarg del segle XVIII, no trobaven ginebra a les tavernes de l’illa. Per aquest motiu, alguns artesans maonesos van decidir començar a fabricar-ne, i va ser així com la beguda hi arrelà. Moltes dècades més tard, el 1945, Miquel Pons Justo va fundar la marca de gin Xoriguer, prenent el nom del molí maonès que havia estat el negoci de la seva família fins llavors. Aquest molí apareix a les etiquetes de les ampolles de Gin Xoriguer i encara es troba dempeus, però sense les característiques aspes. El combinat d’aquest licor amb llimonada s’anomena pomada i és una de les begudes més típiques de l’illa.
 

SOBRASSADA
SOBRASSADA
La sobrassada és un embotit fet amb carn i xulla de porc, que es trempa amb sal i pebre bord dolç i coent. S’emboteix aprofitant els budells del mateix animal.
 

FORMATGE MAÓ-MENORCA
FORMATGE MAÓ-MENORCA
El formatge de Maó és un formatge de pasta premsada no cuita de llet de vaca, de forma paral·lelepipèdica i d’arestes arrodonides, elaborat i madurat exclusivament a Menorca, segons la tradició i la normativa recollida en el reglament de la denominació d’origen protegida (DOP), declarada el 1985. El formatge es presenta en distints graus de maduració: tendre (fins a 2 mesos), semicurat (2-5 mesos), curat (5-10 mesos) i anyenc (+10 mesos).
 

DOLÇOS
DOLÇOS
A Maó podreu trobar nombrosos comerços on degustar els típics dolços menorquins, com els crespells/pastissets (pastes dolces planes amb forma de flor, de cinc o sis pètals i cobertes de sucre de llustre), els amargos (galetes de pasta fetes amb ametlles senceres, bullides i després triturades, mesclades amb sucre, clovella ratllada de llimona i blanc d'ou, i posteriorment cuites breument al forn), els carquinyols (espècie de pastes seques realitzades amb la tècnica de la biscota, que produeix un pa torrat dolç, amb ametlles o xocolata), o l’ensaïmada/coca bamba (coca alta, enroscada en forma d'espiral, típica de les festes patronals, a Menorca; la seva pasta és elevada i compacta, i se sol menjar amb xocolata calenta).
 

AVARQUES
AVARQUES
Les avarques són un calçat tradicional de l’illa, fet amb tires de cuir i una sola de cautxú de pneumàtic. Antigament era la sabata emprada per la gent del camp, però actualment s'ha popularitzat com a calçat d'estiu, fins i tot fora de Menorca.
 

VI
VI
La producció de vi al terme de Maó està agafant fama, i cada vegada són més els pagesos que dediquen les seves terres a cultivar ceps de raïm i fer magnífics productes.

A Maó trobareu les següents vinyes: Sa Forana, Sa Cudia, Son Cremat.
 

CERVESA
CERVESA (SANT CLIMENT)
Tenim una cervesa artesana, elaborada as Molí de Foc, a Sant Climent. Sense pasteuritzar i sense additius, ni conservants. El procés d’elaboració no és de doble fermentació, com habitualment passa amb les cerveses artesanes, sinó que es basa en la tècnica lagering, és a dir, la que es treballa amb fred. Més informació...
 

agromerc7
Mercats
A la ciutat de Maó podeu trobar tot tipus de mercats: ambulants, fixos, de temporada, etc. Més informació...