Itinerari 2. RUTA DE MIRADORS
 

El port de Maó és un dels espais més espectaculars i màgics de l’illa de Menorca. Les impressions que en podem obtenir van variant segons les hores del dia, l’època de l’any o la lluminositat del moment. Situat enmig de la Mediterrània occidental, presenta una geografia molt peculiar i està considerat el segon port natural més gran d’Europa, amb una longitud de sis quilòmetres.


Per gaudir d’aquest particular paratge, situat als peus de la ciutat de Maó, us proposam dos itineraris: el primer permet una visió panoràmica del port des dels diferents miradors que s’obren sobre els penya-segats i des del passeig de cornisa, l’anomenat passeig Marítim. El segon consisteix en un passeig arran de mar, des de Cala Figuera fins a l’Estació Naval, que es completarà amb la visita a les històriques illa del Rei i del Llatzeret, i a la fortalesa de La Mola.


En qualsevol cas, les múltiples sensacions hauran despertat els nostres sentits, impregnant-los dels olors portuaris, de la plasticitat provocada per l’alternança lumínica i pels conjunts d’arquitectures i naturalesa, i satisfaran, ben segur, els esperits més exigents.
 

1. Mirador de Sant Francesc. Sobre els antics horts i bancals dels franciscans es crea aquest mirador, des del qual divisarem sa Colàrsega, el port industrial i el port d’hivernada. Cap a l’horitzó, la muntanya del Toro, la més alta de l’illa.


2. Pont des General. Estret carreró que comunica la ciutat amb el port, i des del qual gaudirem d’una panoràmica diferent, amb la visió de les teulades dels edificis del moll de ponent, entre els quals sobresurt l’antiga Eléctrica Mahonesa i les destil·leries del gin menorquí.


3. Mirador de ses monges. El més recent dels miradors sobre el port és, en realitat, la recuperació d’un d’anterior, que s’havia tapiat a finals del segle XVIII. A través d’un passatge, accedim al mirador, que, com un balcó penjat dels penya-segats, ens permet visualitzar la zona més interior de la dàrsena.


4. Mirador del Pont des Castell. És el més antic dels miradors de la ciutat, puix ja existia a l’interior del primitiu castell de Maó, format per les illetes de cases i els carrers que envolten l’actual plaça de la Conquesta. Hi podem contemplar una bella imatge, emmarcada pels jardins del parc Rochina i del pla de Baixamar.


5. Mirador del Carme. Amb la reforma del Claustre del Carme i del mercat, a finals dels anys noranta del segle passat, es va crear un nou mirador sobre el port de Maó, just damunt la costa de ses Voltes i enfrontat al mirador del Pont des Castell.


6. Mirador de la Miranda. Quan s’urbanitza la plaça sobre els antics horts carmelitans, sorgeix aquest mirador amb vistes a l’Estació Naval i la zona residencial de s’altra banda. Si des del mirador continuam pel passeig de cornisa, que transcorre sobre els penyals, podrem aconseguir una visió general del port de Maó, que, per la seva altitud, ens permetrà gaudir d’una bella panoràmica des de la Colàrsega fins a la bocana.